YFS Fashionista

Fashionista Rebecca – Diary week 3

If you Like it put a ring on it..!

Hoe zou jij het vinden om een gouden ring te krijgen van elke man die aangeeft om je te geven of van je houdt? Nog niet zo lang geleden was dit de normaalste zaak op Ibiza.

De afgelopen week heb ik mij meer verdiept in de historie van Ibiza en vooral in de klederdracht van de Ibicenco’s. Hier leerde ik dat de vrouwen een gekleurde ‘gonella’ (jurk) met een korte schort droegen als ze de deur uitgingen, voor het huwelijk droegen ze een wit exemplaar ook met korte schort. Deze jurk bestaat afhankelijk van de welgesteldheid van de familie uit 1 tot 12 lagen van rokken. Op het land droegen de vrouwen bruine jurken (van dikkere kwaliteit en daarom maar 1rok) met een lang schort (zo konden de aardappelen, van het land in het schort naar de finca gedragen worden). In een periode van rouw werd een zwarte ‘gonella’ gedragen. De weduwe bleven daarna ook zwart dragen.

Als toevoeging op de jurk werden ’emprendadas’ gedragen, lange zilveren met koraal of, afhankelijk van hoeveel geld de familie had, gouden kettingen welke op de gonella gespeld werden. De ’emprendada’ wordt naast het materiaal en de kleur gekenmerkt door de kronen, kruizen en maria-afbeeldingen die in de ketting werden verwerkt. Daarnaast konden de dames een maximum van 24 ringen verzamelen (3 op elke vinger, behalve de duim). Hoe meer ringen een meisje droeg, des te meer steeg het aanzien in het dorp. Wanneer een man met een vrouw wilde trouwen gaf hij haar een ring met een kettinkje eraan waar twee bedeltjes aan bungelden, een hartje en een slotje, pretty cool, not?!

image1

Vandaag de dag betaal je maar liefst €800,- per rok. Dat een rok zo duur is tegenwoordig komt voor een deel door de dure materialen, maar vooral vanwege alle uren die in het handwerk gestoken worden. De vrouwen die tegenwoordig deze gonellas nog maken raken enigszins uitgestorven en ook dit heeft zijn invloed op de prijs. De jongere generaties erven de jurken veelal van hun grootouders.

Er zijn 15 verschillende dorpen, en elk dorp op Ibiza verwerkt zijn eigen specifieke details in de jurken. De dansgroepen verzamelen zich in de straten van het dorp en laten tijdens de diverse jaarlijkse festivals hun jurken en bijbehorende traditionele dansen zien.  Ik zou als ik jullie was zeker even de agenda in de gaten houden om ook dit stukje cultuur mee te krijgen als je op Ibiza bent.

image2

Met mijn verjaardag in het vooruitzicht was het afgelopen week tijd om van alles te regelen. Als mijn vriendinnen komen logeren scheep ik ze niet af met een paar blokjes kaas, borrelnootjes en een koffie kring. Ik hou ervan om uit te pakken! Wat ik precies heb geregeld is nog een verrassing voor ze en dit zullen jullie dus ook pas volgende week te lezen krijgen. Wél vertel ik jullie vast dat ik op pad ben geweest voor de gelegenheid en een schat van een jurk gevonden bij Ibiza Bagus.

image3

Wanneer je op Ibiza woont is rule number #1 toch wel dat je standaard een strandkloffie, bikini en handdoek in de kofferbak hebt liggen. Rule number #2 is dan, dat je deze spullen ook na gebruik weer teruglegt in de auto. Zo chaotisch als ik ben, kom ik nog wel eens in de problemen omdat ik zelf de 2e regel vergeet op te volgen. Van de week had  ik een lunch bij Tropicana – een heerlijk relaxte strandtent met goed eten – en kreeg toen een berichtje van een vriend die toevallig met zijn boot voor Tropicana lag of ik wilde meegenieten? Erg leuk, maar die bikini die volgens rule nr #1 in de kofferbak lag te liggen, had ik bij rule nr # 2 vergeten terug te leggen. Lekker handig! Gelukkig hebben de meeste beachclubs van die leuke winkeltjes met strandkleding. En er hing me daar toch een leuk exemplaar te shinen waar ik even later lekker in kon gaan zonnen. Ik ben best trots op mijn rondingen, maar toch vind ik het prettig om even een doekje om mijn bilpartij te doen, vooral nu ik het allerleukste omslagdoekje van Ibiza zag hangen, Ben er helemaal blij mee!

image1-2

Het is deze week tevens tijd voor onderhoud. Met een druk schema en een regelmatige duik in het zwembad of zee is het meer dan heerlijk om wimperextensions te hebben. Ik neem zelf werk aan als wimperstyliste, maar het lukt me toch echt niet om deze bij mijzelf te zetten. Gelukkig is Kate deze zomer hier en plannen we elke 3 weken een ochtend in om elkaars wimpers in het gareel te brengen. Kom je naar Ibiza en wil je ook een mooie nieuwe set wimpers stuur me dan even een bericht om een afspraak te maken en dan krijg je van mij €10,- korting.

image2

Mijn vriendin Kimberley plant haar jaarlijks tripje naar Ibiza zodat ze er op mijn verjaardag bij kan zijn. Dit jaar lukte dit helaas niet en was zij er deze week al. En wat heeft ze een leuk kadootje voor mij meegenomen!! Laat ik ik nu net gek zijn op kadootjes! Een supersexy knalrode jumpsuit heeft ze gegeven. Kimberley verkoopt ze in haar webshop en ze had ze net binnen. THANKS! Jullie kennen mij inmiddels een beetje, ik hou van delen en dus heb ik Kimberley gevraagd speciaal voor de lezeressan van mijn blog om korting. Dus bij deze dames, voila….www.fashionlane.nl / kortingscode: IBIZA22

image3-2

Zoals Kimberley zijn er heel veel groepjes vrienden die jaarlijks één of meerdere keren langskomen op het witte eiland. De uitnodigingen voor stranddagjes, etentjes, borrels en serieuze stapavonden stromen massaal binnen. Hoe graag ik ook overal op in zou wilen gaan is dit niet haalbaar qua tijd en ook ik word een dagje ouder 😉  Kennen jullie dat ook? Mijn herstelperiode wordt steeds iets langer. Na een goede stapavond ben ik tegenwoordig wel 2 dagen aan het herstellen! Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een gezellig lunch of een hapje eten. Maar stapavondje of lunch…ik mag weer wat leuks aan doen! Mijn favo outfit van deze week was toch wel de witte kokerrok met felle kleurtjes, Absoluut één van mijn lievelingetjes!

image5

Mijn verjaardagsbezoek stroomt langzaam binnen. Vanmorgen vroeg heb ik vriendinlief Sanne opgehaald van de airport. We zitten nu heerlijk bij mij thuis in het zonnetje bij te kletsen en voor te bereiden voor de komende verjaardagsweek. We hebben er helemaal zin in! Maar nu eerst strand outfitje aan en gaan!

image6

Op Ibiza is het al vaderdag geweest maar in Nederland is het vandaag feest! Gefeliciteerd voor alle lieve, echte, neppe, extra, stief, pleeg, biologische en plus vaders van Nederland…incl mijn plus vader, Woppie Wop!

image1-3

Dit ben ik met mijn vader, Xavier Cabau, helaas veel te vroeg overleden in 2007.

image2-2_3be

Oh en dames, bij mijn laatste blog maak ik alle winnaars bekend! Tot die tijd kan je nog aan alle share & Like acties mee doen!

Wish you all a lot of rings 😉

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply